Bij de keuze van foto’s voor Scheveningen – Badplaats in beeld heb ik mij laten leiden door mijn eigen integriteit. Hoe herkenbaar breng je mensen in beeld? Wat laat je wel zien, en wat niet? Een fotoboek over zomers Scheveningen zonder foto’s van mensen is een saai fotoboek. Maar aan iedereen vooraf toestemming vragen voor publicatie is onmogelijk, want je weet als fotograaf in het geheel niet welke foto’s in een boek terecht zullen komen. Dus:

  • Herken je jezelf op een van de foto’s uit mijn boek? Laat het me weten, dan stuur ik je de originele foto toe, als je dat wilt.
  • Heb je er bezwaar tegen dat ik je op de foto heb gezet? Laat het me ook weten, bij een herdruk haal ik de foto er mogelijk uit.

In Nederland mag je als fotograaf mensen fotograferen in de publieke ruimte, waar ook strand en boulevard onder vallen. Je mag deze foto’s ook delen en publiceren voor journalistieke of kunstzinnige doeleinden. Hiervoor hoef je vooraf geen toestemming te vragen: dit valt onder het recht op vrije nieuwsgaring. Een fotograaf als Ed van der Elsken is er zeer beroemd mee geworden. En dankzij dit soort ‘straatfotografie’ kunnen we bovendien mooie tijdsbeelden creëren voor de generatie na ons.